Ioan T. Florea

Despre noi Ioan T. Florea  Spectacole&concerte   Articole in presa   Galerie video Galerie Foto Contact   Evenimente

Ioan T. Florea (1920-2001)

        S-a născut īn comuna Covăsīnţ īn anul 1920, ca fiu al lui Toma (1885-1949) şi al Martei (1886-1964). A avut două surori, Măria (1911 -1920) şi Roza (1922-1938), ambele dispărute īnainte de vreme, prima la 9 şi a doua la 16 ani.
După absolvirea şcolii elementare din Covăsīnţ, īn anul 1934, continuare...
Album Ioan T Florea
 
Īn cadrul ediției a V-a a Festivalului de folclor „Ioan T. Florea”, īn 9 iunie 2014, īn comuna Covăsānţ, un moment important l-a constutit inaugurarea un nou muzeu.

Este vorba de Casa memorial㠄Ioan T. Florea”

Casa memorial㠄Ioan T. Florea" este deschisă īn locuința soţilor Ioan şi Ileana Florea din Covasānţ. Interioarele păstrează atmosfera unei case de intelectuali din Podogoria Aradului, nelipsite fiind mobilierul original, pianul şi instrumentele muzicale, dar şi numeroase fotografii, ce spun povestea familiei de aproape un secol. Īn expunere se află obiecte personale ale soţilor Florea, dar şi obiecte care vorbesc despre munca lor -- īn primul rānd cadre didactice dedicate şi cercetători pasionaţi: diplome, distincţii, fotografii de la diverse conferinţe şi concursuri.
Text preluat de pe aradon.ro

   
Inaugurarea Casei Memoriale Ioan T Florea

 

 

Dezvelirea statuii etnomuzicologului Ioan T. Florea, Covăsīnţ 03.06.2012

                               In memoriam Ioan T. Florea  

 

FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T FLOREA

Are loc anual la Covăsīnţ (comuna unde s-a născut etnomuzicologul), īncepānd din anul 2010, īn Duminica Rusaliilor. Cu această ocazie este lansat şi cāte un CD al unui interpret de muzică populară

 
Ediţia a V-a - 8 iunie 2014
  Lansarea CD-ului "Cine şti ce-i voia bună"  - Tiberiu Crişan
 
Ediţia a IV-a - 23 iunie 2013
Lansarea CD-ului "Din Ţara Zarandului"  - Şcoala Populară de Arte - Arad
 

Ediţia a III -a - 3 iunie 2012

Lansarea CD-ului "La fāntāna măgurii"  - Maria Moţ

 

Ediţia a II -a - 12 iunie 2011

Lansarea CD-ului "Pă dealu' vu viile"  - Roxana Suciu

 
Ediţia I - 23 mai 2010
   

Lansarea CD-ului "Şiculană-s bine-mi şede"  - Cornelia Căprariu Roman

 
       

Ioan T. Florea (1920-2001)

        S-a născut īn comuna Covăsīnţ īn anul 1920, ca fiu al lui Toma (1885-1949) şi al Martei (1886-1964). A avut două surori, Măria (1911 -1920) şi Roza (1922-1938), ambele dispărute īnainte de vreme, prima la 9 şi a doua la 16 ani.
După absolvirea şcolii elementare din Covăsīnţ, īn anul 1934, s-a īnscris la Şcoala Normală din Arad, unde a studiat pānă īn anul 1942. Īn toată aceas­tă perioadă a avut trei eminenţi pro­fesori, care l-au ajutat īn formarea sa profesională: pe prof. Ioan Lipovan, la teorie şi vioară, pe fratele acestuia, Octavian Lipovan, la studiul glasurilor şi pe Caius Lepa, directorul şcolii īn acea perioadă, doctor īn etnologie la Universitatea din Viena, pe care 1-a cosiderat părintele său spiritual.
Ca elev, Ioan T. Florea a cāntat īn orchestra simfonică a şcolii, la violoncel. Īn anul 1939 această orchestră a „normaliştilor", cu colaborarea vocală a Liceului comercial arădean de fete, a interpretat īn prezenţa lui Tiberiu Brediceanu, pe scena Palatului Cultural din Arad, opereta „La seceriş", care s-a bucurat de un mare succes.
Primele culegeri de folclor a īnceput să le facă īncă din perioada anilor de liceu, lucrānd, sub īndrumarea prof. Ioan Lipovan, pe fişe tip Brăiloiu.
Īnaltul profesionalism, din perioada interbelică, al acestei şcoli a dus la formarea unor specialişti de excepţie, precum Traian Mārza, ajuns şeful catedrei de folclor a Conservatorului de muzică din Cluj, Mircea Emandi devenit un strălucit tenor la Opera din Timişoara sau Dimitrie Emandi, ajuns director al Conservatorului de muzică din Timişoara. Coleg cu ei, Ioan T Florea va ajunge la rāndul său cel mai prestigios etnomuzicolog din vestul Romāniei din ultimii 60 de ani.
Īn anul 1945, la eliberearea din armată, se va angaja īn īnvăţămānt şi anume la Gimnaziul unic cu 3 clase din Covăsīnţ, īnfiinţat chiar īn acel an, īn casa locuită azi de Weber Francisc. Prin strădania tānărului profesor şi director Florea, īn cadrul gimnaziului a funcţionat un cerc de folclor al elevilor.
Īn februarie 1949, cānd a luat fiinţă Institutul de Folclor din Bucureşti, Ioan T. Florea a fost angajat aici ca cercetător, devenind coleg de birou cu prolificul etnomuzicolog Ilarion Cocişu. Īn această perioadă de īnceput a muncii sale de cercetare a fost īndrumat de Tiberiu Alexandru, o altă personalitate marcantă īn cercetarea folclorului muzical romānesc.
Din acesta perioada bucureşteană a activităţii lui Ioan T. Florea, menţionăm campania de cercetări folclorice de la Covăsīnţ, din iarna 1949-1950, cu o largă participare de specialişti din toată ţara. Institutul de Folclor din Bucureşti s-a deplasat vreme de două săptămāni īn podgoria arădeană pentru a face culegeri de folclor muzical.
O parte de īnregistrări s-au făcut la Căminul Cultural, altele īn sat. Cu această ocazie a fost īnregistrat, pe cilindri de fonograf, şi taraful din Covăsīnţ al lui Ioan Muntean Ma­nole.
Īn ciuda aprecierii de care se bucura la Institutul de Folclor, Ioan T. Florea se īntoarce īn locurile natale pentru a-şi īngriji mama bolnavă.
Va fi angajat ca folclorist la Filarmonica de Stat din Arad, unde va activa vreme de 28 de ani, pānă la pensionare.
Cāt priveşte munca de culegere de folclor muzical, o nouă campanie de cercetare la Covăsīnţ va desfă­şura īn perioada 1961-1962, de da­ta aceasta īmpreună cu renumitul folclorist Ovidiu Bārlea. Īnregistrările s-au făcut pe benzi de magnetofon. Īn urma acestei activităţi, Ioan T. Florea a adunat şi pus pe note de la talentaţii instrumentişti Covăsīnţeni 225 de melodii de joc, cele mai multe cāntate īn diverse ocazii īn localitate. Dar cercetările sale au depăşit hota­rele podgoriei, īntinzāndu-se īn toată Tara Zărandului, īn Cāmpia Aradului, Banat, Bihor, Hunedoara.
A fost īn acelaşi timp şi un ob­servator  fin al tradiţiilor locale. Din 1940 a fost prezent an de an la Tārgul de la Găina, la nedeile şi ru­gile organizate īn judeţul Arad.
Alături de numeroasele culegeri muzicale efectuate īn teren, făcute cu acribia marilor etnomuzicologi ai Romāniei, din dorinţa de a salva tezaurului folcloric arădean, a desfă­şurat şi o importantă activitate ştiin­ţifică. A participat la conferinţe şi sim­pozioane, a scris articole şi cărţi, fă­cānd cunoscută īn ţară şi īn străinătate bogăţia folclorică a Covăsīnţului, a satelor arădene, a zonelor de inter­ferenţă cu ţinuturile bihorene şi bănăţene. A ajuns pentru studierea unor teme de sinteză să-şi extindă cercetările pānă īn Maramureş şi Sălaj. Şi-a făcut propria sa colecţie de piese muzicale.
A participat īn jurii la festivaluri naţionale, a fost invitat la conferinţe şi simpozioane, desfăşurānd o susţinută activitate ştiinţifică.
Īn timp, a publicat numeroase articole pe teme muzicale īn reviste de specialitate A publicat două cărţi, care vor ajunge de referinţă pentru toţi cei interesaţi de folclorul muzical al podgoriei şi părţilor arădene: Folclor muzical din judeţul Arad. 500 melodii de joc (Buc, 1975) şi Studii de etnomuzicologie, Editura Mirador, 1997.
La acestea s-a adăugat transpunerea pe note a celor 150 de cīntece din volumul Drag mi cāntecul şi jocul. 150 cāntece populare (Buc. 1975).
Īn 1990, la īnfiinţarea Rapsozilor Zărandului a fost angajat, pensionar fiind, ca şi consultant de specialitate pānă īn anul 2000.
S-a stins din viaţă īn anul 2001, discret, la fel cum a trăit. A fost īnmormāntat īn cimitirul din deal alături de familie, nu departe de colna din vii, īn care, īn tinereţe şi-a petrecut multe ceasuri punānd pe note materialele muzicale īnregistrate.
 
Sursa: Monografia Comunei Covăsīnţ, Rodica Colţa, Doru Sinaci, Natalia Tomi, Editura Mirador , 2012
Copyright 2013 Rapsozii Zarandului. Toate drepturile rezervate.
Dezvoltare si design website: infomed_ro@yahoo.com